ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ SITEMAP ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΝΕΑ EN | GR

Ελληνικά Περιφερειακά Αεροδρόμια

Παραχώρηση 14 Ελληνικών Περιφερειακών Αεροδρόμιων

 

Στις 11 Απρίλιου 2017 η Fraport Greece A.E. (με μετόχους την γερμανική Fraport AG κατά 73,4% και τον Όμιλο Κοπελούζου κατά 26,6%) ανέλαβε την λειτουργία των δεκατεσσάρων (14) μεγαλύτερων Ελληνικών περιφερειακών έπειτα από διεθνή διαγωνισμό που διενεργήθηκε από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (‘ΤΑΙΠΕΔ’). Για την ανάληψη των αεροδρομίων η Fraport Greece A.E. κατέβαλλε εφάπαξ προκαταβολικό τίμημα ύψους 1,234 δις. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ, το μεγαλύτερο τίμημα παραχώρησης στην ιστορία της χώρας και κατά τη διάρκεια της παραχώρησης θα καταβάλλει επιπλέον ετησίως: (i) πληρωμή 22,9 εκατ. ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο με τον πληθωρισμό, (ii) ποσό ίσο με το 28,6% των κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, καθώς και (iii) πληρωμές προς την ΥΠΑ και την Πολεμική Αεροπορία.
 
Εντός των πρώτων 4 ετών θα υλοποιηθούν έργα ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ, ενώ για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης τα έργα θα ξεπεράσουν το ύψος των 1,4 δισ. ευρώ. Τα ποσά αυτά θα δαπανηθούν για την αναβάθμιση, ανακαίνιση, επέκταση αλλά και για την κατασκευή νέων τερματικών σταθμών, κατά περίπτωση, καθώς και την αναβάθμιση των αεροδιαδρόμων και της πίστας των αεροδρομίων. Το επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο θα ολοκληρωθεί πλήρως μέχρι το 2021 έχει ξεκινήσει και υπάρχουν ήδη απτές βελτιώσεις στα ανακαινιζόμενα αεροδρόμια.
 
Το στελεχιακό δυναμικό της Fraport Greece A.E. ανέρχεται σε 608 άτομα για τη στελέχωση των κεντρικών γραφείων διοίκησης και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Οι νέες θέσεις εργασίας αφορούν σε κάθε είδους προσωπικό και εξειδίκευση όλων των επιπέδων, για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των αεροδρομίων.
 
Επιπλέον εκτιμάται ότι θα προκύψουν ακόμη περίπου 1.000 νέες θέσεις εργασίας από τις δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν μέσω της αύξησης των τουριστών και της περαιτέρω αύξησης των τουριστικών υποδομών στις περιοχές των περιφερειών των αεροδρομίων, με παράλληλη τόνωση των τοπικών κοινωνιών.
 
Η Fraport Greece έχει αναλάβει τη λειτουργία, τη διαχείριση, την ανάπτυξη και τη συντήρηση των αεροδρόμιων Ακτίου, Χανίων, Καβάλας, Κεφαλονιάς, Κέρκυρας, Κω, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Ρόδου, Σάμου, Σαντορίνης, Σκιάθου, Θεσσαλονίκης και της Ζακύνθου. Συνολικά τα αεροδρόμια αυτά εξυπηρέτησαν το 2018 περισσότερους από 29.877.203 επιβάτες.
 
 
Λεωφ.Κηφισίας 209, 151 24 Μαρούσι, Αθήνα – Ελλάδα T.: +302106141106-115 Φ.: +302106140371 www.copelouzos.gr