ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ SITEMAP ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΝΕΑ EN | GR

Ελληνικά Περιφερειακά Αεροδρόμια

Παραχώρηση 14 Ελληνικών Περιφερειακών Αεροδρόμιων

 

Η Κοινοπραξία του Ομίλου Κοπελούζου με τη γερμανική εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων Fraportέχει επιλεγεί ως ο ανάδοχος για τη λειτουργία, τη διαχείριση, την ανάπτυξη και τη συντήρηση των 14 Ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων για 40 χρόνια και υπέγραψαν με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ) τις συμβάσεις παραχώρησης.

Τον διαγωνισμό είχε προκηρύξει το Ελληνικό Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ ( ΤΑΙΠΕΔ ) και η παραχώρηση αυτή περιλαμβάνει τα αεροδρόμια του Ακτίου, των Χανίων, της Καβάλας, της Κεφαλονιάς, της Κέρκυρας, της Κω, της Μυτιλήνης, της Μυκόνου, της Ρόδου, της Σάμου, της Σαντορίνης, της Σκιάθου, της Θεσσαλονίκης και της Ζακύνθου. Συνολικά τα αεροδρόμια αυτά εξυπηρέτησαν το 2014 περίπου 22 εκατομμύρια επιβάτες.

Η τιμή της προκαταβολής της προσφοράςανέρχεται στα 1,234 δισ. ευρώ, ενώ κατά τη διάρκεια της παραχώρησης θα καταβληθούν ακόμα: ετήσια πληρωμή ύψους 22.900.000 ευρώ, αναπροσαρμοζόμενη με τον πληθωρισμό, το 28,6% του ΕΒΙΤDA ετησίως, καθώς και ετήσιες πληρωμές προς την ΥΠΑ και την Πολεμική Αεροπορία.

 Εντός των πρώτων 4 ετών θα υλοποιηθούν έργα ύψους 390 εκατ. ευρώ, ενώ για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης τα έργα θα ξεπεράσουν το ύψος των 1,4 δισ. ευρώ.Πρόκειται για μεγάλης έκτασης έργα ανακαινίσεων και επεκτάσεων, που αφορούν σε ανακαινίσεις και βελτιώσεις των υπαρχόντων χώρων των αεροδρομίων προκειμένου αυτά να καταστούν ικανά για την υποδοχή και διαχείριση των επιβατών και των αεροσκαφών, καθώς και σε επεκτάσεις και σε ανάπτυξη νέων κτιριακών χώρων, απαραίτητων για την σωστή και εύρυθμη λειτουργία των δραστηριοτήτων των αεροδρομίων.

Συνολικά εντός των πρώτων 4 ετών θα γίνουν οι ανακαινίσεις των 190.000 τ.μ. των Αεροσταθμών, καθώς και επεκτάσεις Αεροσταθμών κατά 125.000 τ.μ. Στη συνέχεια υπάρχουν προβλέψεις για περαιτέρω επεκτάσεις ακόμη 138.000 τ.μ.,ώστε οι επεκτάσεις να ανέλθουν συνολικά σε 263.000 τ.μ.

Επίσης θα αγοραστούν και θα παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία νέα υπερσύγχρονα συστήματα αεροναυτιλίας διαχείρισης και ελέγχου αεροσκαφών για τις περιοχές ευθύνης της και για συγκεκριμένα αεροδρόμια.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του επιχειρηματικού σχεδίου της κοινοπραξίας θα δημιουργηθούν άμεσα 450 νέες θέσεις εργασίας για τη στελέχωση και την επάνδρωση των αεροδρομίων και στις 14 περιοχές της Ελλάδας που είναι τα αεροδρόμια. Οι νέες θέσεις εργασίας θα αφορούν σε κάθε είδους προσωπικό και εξειδίκευση όλων των επιπέδων, για να εξασφαλιστεί η δυνατότητα απρόσκοπτης λειτουργίας των αεροδρομίων.

Επιπλέον εκτιμάται ότι θα προκύψουν ακόμη περίπου 1000 νέες θέσεις εργασίας για τις περαιτέρω  δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν όπως η αύξηση του τουρισμού και η ανάπτυξη τουριστικών υποδομών, καθόσον θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για αύξηση στις τουριστικές δραστηριότητες στις περιοχές των περιφερειών των αεροδρομίων. Σύμφωνα με τις σχετικές στατιστικές εκτιμήσεις έχει υπολογιστεί ότι θα προκύψει αύξηση σε περίπου 3πλάσιο αριθμό επιβατών σε βάθος 40ετίας που διαρκεί η παραχώρηση.

 
 
Λεωφ.Κηφισίας 209, 151 24 Μαρούσι, Αθήνα – Ελλάδα T.: +302106141106-115 Φ.: +302106140371 www.copelouzos.gr