ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ SITEMAP ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΝΕΑ EN | GR

Αεροδρόμιο Pulkovo- Αγία Πετρούπολη

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ μέσω της εταιρείας Horizon Air Investments συμμετέχει στην εταιρεία Northern Capital Gateway η οποία έχει αναλάβει την ανάπτυξη, ανακατασκευή και λειτουργία του Αεροδρόμιου Pulkovoγια 30 χρόνια.

Η Horizon Air Investments μαζί με την Γερμανική εταιρεία  Fraport, η οποία διαχειρίζεται και λειτουργεί μεταξύ άλλων το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης και άλλα 12 αεροδρόμια, και την  Ρωσική VTB Capital, μέλος του Ομίλου VTB που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κρατικούς τραπεζικούς ομίλους της Ρωσίας δημιούργησαν μια πολύ ισχυρή κοινοπραξία η οποία τον Ιούνιο του 2009 ανακηρύχτηκε ανάδοχος του ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί από την κυβέρνηση της Αγ. Πετρούπολης.

Η πόλη της Αγίας Πετρούπολης είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας και η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη στην Βορειοανατολική Ευρώπη με πληθυσμό 4,6 εκ. κατοίκους.  Η Αγία Πετρούπολη είναι ο πιο σημαντικός τουριστικός προορισμός της Ρωσία, το οικονομικό βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο της Βορειοδυτικής Ρωσίας, συνορεύει με 3 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει το μεγαλύτερο λιμάνι της Βαλτικής και αποτελεί τον σημαντικότερο μεταφορικό κόμβο της ευρύτερης περιοχής.

Το έργο αυτό αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Αγίας Πετρούπολης και έχει συμπεριληφθή στη λίστα των στρατηγικών έργων ανάπτυξης της Ρωσίας μετά από απόφαση της κεντρικής Ρωσικής Κυβέρνησης.

Το σχέδιο για την αναβάθμιση του αεροδρομίου προβλέπει τη δημιουργία ενός καινούργιου terminal και υποδομών ικανών να εξυπηρετήσουν σε πρώτη φάση 17 εκ. επιβάτες ετησίως και να προσφέρουν υπηρεσίες επιπέδου ΙΑΤΑ level C. Η κατασκευή του νέου Terminal ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2010 και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013.  Το συνολικό κόστος της πρώτης φάσης του έργου ανέρχεται σε 1,17 δις. ευρώ και χρηματοδοτείται με project finance από κοινοπραξία 14 μεγάλων διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τραπεζών, με επικεφαλής την EBRD και την IFC.

Η δεύτερη φάση αναμένεται να ξεκινήσει να υλοποιείται μετά το 2017 και θα υλοποιηθεί σε ένα διάστημα 6 ετών. Το συνολικό κόστος της δεύτερης φάσης εκτιμάται σε 1,2. δίς ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από τις ίδιες χρηματοροές του αεροδρομίου.

Η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου κατά την περίοδο 2000-2010 έχει παρουσιάσει μια μέση αύξηση της τάξεως του 15% ενώ για το 2014 ήταν αυξημένη κατά 11% φτάνοντας τους 14,2 εκ. επιβάτες. Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες προβλέψεις η επιβατική κίνηση για την περίοδο 2014-2039 αναμένεται να παρουσιάσει μια μέση αύξηση της τάξεως του 4% ετησίως και να φτάσει τους 40 εκ. επιβάτες το 2039 κάνοντας την Αγία Πετρούπολη έναν από τους σημαντικότερους αεροπορικούς κόμβους της Ευρώπης.

Στόχος του ΟΜΙΛΟΥ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ και των άλλων μετόχων είναι να επεκτείνουν και να λειτουργήσουν ένα σύγχρονο αεροδρόμιο που θα καλύπτει τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα, θα προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε επιβάτες και αεροπορικές εταιρείες, θα προωθήσει καινούργιους προορισμούς και θα αναπτύξει την εμπορική προοπτική του με απώτερο σκοπό να εξελιχθεί σε σημαντικό διεθνή αεροπορικό κόμβο.

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Λεωφ.Κηφισίας 209, 151 24 Μαρούσι, Αθήνα – Ελλάδα T.: +302106141106-115 Φ.: +302106140371 www.copelouzos.gr