Νέα & Ανακοινώσεις
2023
May18
Η Infinity Power υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Όμιλο Κοπελούζου για την από κοινού ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

17 Μαΐου 2023: Ο Όμιλος Κοπελούζου, μέσω των θυγατρικών του εταιρειών DAMCO ENERGY και ELICA MEDITERRANEAN INTERCONNECTION, και η Infinity Power, κοινοπραξία μεταξύ της Masdar (Abu Dhabi Future Energy Company) και της Egypt’s Infinity, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας ώστε να εξετάσουν, σε μη αποκλειστική βάση, την δυνατότητα από κοινού ανάπτυξης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα οποία θα τροφοδοτήσουν με πράσινη ενέργεια το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης GREGY.

Το έργο GREGY – Green Energy Interconnector αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου απευθείας με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου ισχύος 3.000 MW και τη δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας. Το έργο GREGY θα μεταφέρει 100% πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου του θερμοκηπίου μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές CO2. Έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχύος περίπου 9,5 GW είναι απαραίτητα ώστε να επιτευχθεί η μεγιστοποίηση της αξιοποίησης του GREGY. Το έργο θα παρέχει εναλλακτικές καθαρές και ανανεώσιμες πηγές και διαδρομές ενέργειας για την Ευρώπη, μειώνοντας έτσι την εξάρτηση της Ηπείρου από την ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπει τη σύσταση Διοικούσας Επιτροπής, αποτελούμενης από τρία μέλη, για το συντονισμό των συζητήσεων, την ανταλλαγή πληροφοριών και τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων. Μέσω της συνεργασίας τους, τα μέρη θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν την εξειδίκευση, εμπειρία και την τεχνική, εμπορική και οικονομική τεχνογνωσία τους για την ταχεία ανάπτυξη, υλοποίηση και επιτυχή λειτουργία των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας ακολουθεί τη συμφωνία που υπεγράφη πέρυσι μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι, για τη θέσπιση επενδυτικού πλαισίου ύψους 4 δισ. ευρώ, μεταξύ της ADQ, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΕ).

Ο κ. Mohamed Ismail Mansour, Πρόεδρος της Infinity Power, δήλωσε: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε μέσω αυτής της εταιρικής σχέσης και αναμένουμε ισχυρές δυνατότητες αμοιβαίου οφέλους και συνεργασίας μέσω της κοινής ανάπτυξης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Αίγυπτο και της μεταφοράς μέσω του έργου υποθαλάσσιας μεταφοράς Αιγύπτου-Ελλάδας (GREGY) της παραγόμενης πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη . Το έργο αυτό είναι μια αξιοσημείωτη ευκαιρία για την Αίγυπτο να επωφεληθεί μέσω της οικονομικής ανάπτυξης και της αύξησης των εσόδων. Το έργο θα ενισχύσει επίσης την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και θα αποτελέσει βασικό εγχείρημα για την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας. Παρέχοντας ανανεώσιμηενέργεια στην Ευρώπη, όχι μόνο ενισχύουμε τη δική μας οικονομία, αλλά και τοποθετούμαστε ως βασικός παράγοντας στην παγκόσμια αγορά ενέργειας. Αυτό το έργο ευθυγραμμίζεται απόλυτα με το όραμά μας για ένα βιώσιμο μέλλον για τον κόσμο».

Ο κ. Nayer Fouad, Διευθύνων Σύμβουλος της Infinity Power Holding BV δήλωσε: «Αυτή η συνεργασία μας ανοίγει μεγαλύτερους δρόμους φιλόδοξων στόχων και οροσήμων. Δεν συμβάλλουμε μόνο στην υλοποίηση των φιλοδοξιών της COP27, αλλά πρωτοστατούμε επίσης στην κίνηση προς την COP28 καθιερώνοντας τους εαυτούς μας ως έναν σημαντικό προμηθευτή πράσινης ενέργειας, πέρα από την Αφρική. Τα οφέλη του έργου υποθαλάσσιας μεταφοράς Αιγύπτου-Ελλάδας είναι μεγάλα. Η πράσινη ενέργεια που παράγεται από τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα αναπτυχθούν από κοινού όχι μόνο θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Αιγύπτου θα παρέχει σταθερό εφοδιασμό με ηλεκτρική ενέργεια, αλλά θα δημιουργήσει επίσης θέσεις εργασίας και σημαντική αύξηση εσόδων. Η μεταφορά της μέσω GREGY στην Ελλάδα και την Ευρώπη θα στηρίξει επίσης τις χώρες της ΕΕ για την επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας και της απαλλαγής τους από τον άνθρακα. Επιπλέον, τα έργα θα προωθήσουν επίσης την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα και θα υποστηρίξουν τη μετάβαση προς ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό σύστημα».

Ο κ. Χρήστος Κοπελούζος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Κοπελούζου σχολίασε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνάψουμε Μνημόνιο Συνεργασίας με την Infinity Power για την αξιολόγηση της ευκαιρίας συνεργασίας στην ανάπτυξη ενός από τα μεγαλύτερα έργα πράσινης ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο για την παραγωγή πράσινης ενέργειας η οποία θα μεταφερθεί μέσω GREGY στην Ελλάδα και μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να στηρίξουμε την Ευρώπη στις προσπάθειές της για την επίτευξη ενεργειακής διαφοροποίησης και ασφάλειας και να επιταχύνουμε την επίτευξη των στόχων Fit-55 και των στόχων μείωσης των ανθρακικών εκπομπών.»

Σχετικά με τα μέρη

Η Infinity Power είναι μια κοινοπραξία μεταξύ της αιγυπτιακής Infinity και της Masdar (Abu Dhabi Future Energy Company) για τη στόχευση έργων παραγωγής ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δηλαδή ηλιακών και αιολικών τεχνολογιών σε κλίμακα κοινής ωφέλειας, καθώς και εμπορικής και βιομηχανικής κλίμακας στην Αφρική. Η Infinity Power συγκεντρώνει το ισχυρό ιστορικό ανάπτυξης και λειτουργίας περιουσιακών στοιχείων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των δύο εταιρειών.

Με τρέχοντα έργα που βρίσκονται στην Αίγυπτο, τη Νότια Αφρική και τη Σενεγάλη, η Infinity Power στοχεύει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε αγορές και στις 54 Αφρικανικές χώρες, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια σε όλες τις περιοχές στην Αφρική, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη ενέργειας.

Η συνολική δυναμικότητα των έργων σε λειτουργία της Infinity Power είναι 1,3 GW, η οποία ισοδυναμεί με μείωση άνω των 3 εκατομμυρίων τόνων εκπομπών CO2 ετησίως τα οποία παράγονται με τη χρήση συμβατικής παραγωγής ενέργειας. Η εταιρεία έχει επίσης 13,8 GW έργων σε ανάπτυξη τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια υλοποίησης.

Ο Όμιλος Κοπελούζου είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς ομίλους της Ελλάδας με πολυσχιδείς δραστηριότητες, ο οποίος ειδικεύεται σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας και της βιομηχανίας, όπου η εμπειρία του και οι γνώσεις του μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την υλοποίηση βιομηχανικών και τεχνολογικών έργων μεγάλης κλίμακας και ιδιαίτερων τεχνικών απαιτήσεων, καθώς και άλλων αντίστοιχων έργων υποδομών.

Βασικοί τομείς δραστηριότητας του Ομίλου είναι: τα Έργα Ηλεκτροπαραγωγής και το Φυσικό Αέριο, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Ανάπτυξη και Διαχείριση Αεροδρομίων, τα Ακίνητα/Real Estate και οι Κατασκευές, ο Τουρισμός, τα Εκθεσιακά & Συνεδριακά Κέντρα και η Υπαίθρια Διαφήμιση. Μεταξύ άλλων, ο Όμιλος αναπτύσσει το έργο GREGY – Green Energy Interconnection.

Επιστροφή σε ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ