Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”
Ο Όμιλος Κοπελούζου συμμετέχει στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών αποτελώντας τη μοναδική ελληνική ιδιωτική συμμετοχή στο μετοχικό του κεφάλαιο.
  • 25.6 ΕΚΑΤ.
    ΕΠΙΒΑΤΕΣ / 2019
  • 9 %
    ΕΤΗΣΙΟΣ ΡΥΘΜΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ (CAGR) ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 6ΕΤΙΑ
  • > €1.40 δις
    καταβολή εφάπαξ τιμήματος προς το ΤΑΙΠΕΔ για την χρονική επέκταση κατά 20 έτη της Σύμβαση Παραχώρησης

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) είναι ένας από τους πλέον σύγχρονους αερολιμένες της Ευρώπης, κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων αερολιμένων του κόσμου και έχει λάβει αρκετές διακρίσεις για την ασφάλεια, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επιβάτες και τους επισκέπτες και την άψογη οργάνωση των λειτουργιών και των υπηρεσιών του.

Οι μέτοχοι του ΔΑΑ είναι το Ελληνικό Δημόσιο, το Καναδικό επενδυτικό fund, PSP Investments και ο Όμιλος Κοπελούζου.

Το 2019, ο ΔΑΑ έλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των αεροδρομίων με επιβατική κίνηση μεγαλύτερη των 20 εκατ. επιβατών, έπειτα από ψηφοφορία των αεροπορικών εταιριών στο πλαίσιο του συνεδρίου Routes Europe 2019. Επιπροσθέτως τιμήθηκε με το 1ο Βραβείο Ικανοποίησης Επιβατών ανάμεσα στα Ευρωπαϊκά αεροδρόμια που διακινούν από δέκα (10) έως εικοσιπέντε (25) εκατ. επιβάτες το χρόνο για το έτος 2019 από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αεροδρομίων (Airports Council International / ACI World).

Το Μάρτιο 2018, ο ΔΑΑ βραβεύτηκε, από τους επιβάτες, ως το καλύτερο αεροδρόμιο στη Ν. Ευρώπη στο πλαίσιο των Skytrax World Airport Awards, της μεγαλύτερης ετήσιας παγκόσμιας έρευνας ικανοποίησης των επιβατών.

Συνολικά, για το έτος 2019, η κίνηση του αεροδρομίου έφτασε τα 25.6 εκατ. επιβάτες που αποτελεί ρεκόρ για το αεροδρόμιο από την έναρξη λειτουργίας του και αντιστοιχεί σε αύξηση 6% ή 1.5 εκατ. επιβάτες επιπλέον σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το 2018, ο ΔAA παρουσίασε κέρδη προ φόρων ύψους €239.7 εκατ., αυξημένα κατά 20%,  σε σύγκριση με €199.8 εκατ. το προηγούμενο έτος.

Στις 22 Φεβρουαρίου 2019 ολοκληρώθηκε η διαδικασία της χρονικής επέκτασης κατά 20 χρόνια της Σύμβασης Παραχώρησης του ΔΑΑ, με την καταβολή συνολικού τιμήματος €1.403 δισ. από το ΔΑΑ  προς το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ).