Υποδομές Ενέργειας – ΔΕΣΦΑ
 • 1500 km
  ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
 • 5.3 bcm
  ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
 • € 535 εκατ.
  ΤΙΜΗΜΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣ TOY 66%

Ο Όμιλος Κοπελούζου, δραστηριοποιείται στη μεταφορά φυσικού αερίου, μέσω της συμμετοχής του στη SENFLUGA ENERGY INFRASTRUCTURE HOLDINGS S.A. η οποία εξαγόρασε το Δεκέμβριο του 2018 στο πλαίσιο διεθνούς διαγωνισμού το 66% του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) έναντι τιμήματος €535 εκατ.

Η εταιρεία του Ομίλου Κοπελούζου, DAMCO ENERGY Α.Ε., εισήλθε στη μετοχική σύνθεση της Senfluga εξαγοράζοντας ποσοστό 10%.

Τα υπόλοιπα μέλη της Senfluga (Snam SpA, η Enagas Internacional SLU και Fluxys SA) είναι οι τρεις μεγαλύτεροι Ευρωπαίοι Διαχειριστές Συστημάτων Φυσικού Αερίου, οι οποίοι επίσης είναι μέτοχοι του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP).

Η επένδυση της Damco ήταν αποτέλεσμα του παραγωγικού διαλόγου μεταξύ των δύο μερών με τη συναλλαγή να διέπεται από τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις με εκείνους της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από τη Senfluga ενώ είναι σύμφωνη με το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο.

Ο ΔΕΣΦΑ είναι ιδιοκτήτης και υπεύθυνος για τη λειτουργία, διαχείριση, εκμετάλλευση και ανάπτυξη:

 • του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου που αποτελείται από τον κεντρικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου μήκους 512 χλμ και τους κλάδους μεταφοράς φυσικού αερίου μήκους 952 χλμ.
 • του τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στη Ρεβυθούσα.