Νέα & Ανακοινώσεις
2022
Oct1
Συνάντηση εργασίας του ιδρυτή του Ομίλου Κοπελούζου με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi, τον πρωθυπουργό Moustafa Madbouly, και τον Υπουργό Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Mohamed Shaker είχε στην Αίγυπτο ο Δημήτρης Κοπελούζος, ιδρυτής του Ομίλου Κοπελούζου συνοδευόμενος από συνεργάτες του. Στη συνάντηση έγινε ανασκόπηση της υλοποίησης έργων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Αίγυπτο και τη μεταφορά της στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου ενεργειακής διασύνδεσης.

Όπως αναφέρει η Προεδρία της Αιγύπτου στο ειδικό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε για την συνάντηση εργασίας, τα δύο μέρη συναντήθηκαν προκειμένου να συνεχιστούν οι επαφές τους σ΄αυτό το υψηλότατο επίπεδο, που φέρνει πλέον πολύ κοντά την υλοποίηση του μεγάλου επενδυτικού σχεδίου του ομίλου Κοπελούζου «GREGY- ELICA INTERCONNECTION».

Όπως είναι γνωστό, το σχέδιο αφορά τις εγκαταστάσεις από τον Όμιλο Κοπελούζο 9,5 GW ΑΠΕ στην Αίγυπτο και τη μεταφορά της παραγόμενης πράσινης ενέργειας στις αγορές της Ευρώπης μέσω διπλού υποβρύχιου καλωδίου, ακολουθώντας μία διαδρομή 954 χλμ. από το El Sallum μέχρι την Αττική.

Ειδικότερα το Δελτίο Τύπου της Αιγυπτιακής Προεδρίας αναφέρει:

Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Πρόεδρος El-Sisi παρακολουθεί τη συνεργασία με την Ελλάδα σε έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

(ακολουθεί ανεπίσημη μετάφραση)

Ο Πρόεδρος Abdel Fattah El-Sisi συναντήθηκε σήμερα με τον ιδρυτή του Ομίλου Κοπελούζου, κ. Δημήτρη Κοπελούζο. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Πρωθυπουργός, Δρ. Moustafa Madbouly, και ο Υπουργός Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Dr. Mohamed Shaker.

Ο Εκπρόσωπος της Προεδρίας είπε ότι στη συνάντηση έγινε ανασκόπηση της υλοποίησης έργων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Αίγυπτο και τη μεταφορά της στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου ενεργειακής διασύνδεσης.

Ο ιδρυτής του Ομίλου εξέφρασε την τιμή του να συναντηθεί με τον Πρόεδρο El-Sisi. Εκτίμησε επίσης τα επιτεύγματα της Αιγύπτου τα τελευταία χρόνια, υπό την ηγεσία του Προέδρου El-Sisi στις υποδομές του κράτους, ιδιαίτερα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε χρονικό διάστημα ρεκόρ. Ο κ. Κοπελούζος προσβλέπει στην υλοποίηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Αίγυπτο, με την αφθονία της ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Αυτό προστίθεται στη διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας με την Ελλάδα, κυρίως με τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στον ενεργειακό τομέα.

Ο Υπουργός Ηλεκτρικής Ενέργειας εξέτασε τα στοιχεία συνεργασίας με την ελληνική πλευρά για παραγωγή 9,5 GW ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική και ηλιακή ενέργεια στην Αίγυπτο και μεταφορά της στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας μέσω της εγκατάστασης υποθαλάσσιου καλωδίου για διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας. Καθώς, η Αίγυπτος διαθέτει μια σύγχρονη υποδομή στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, που λειτουργεί σύμφωνα με την εθνική στρατηγική με ολοκληρωμένους πυλώνες σταθμών παραγωγής, γραμμών μεταφοράς, δικτύων διανομής και ελέγχου. Αυτό εξασφάλισε τη βιωσιμότητα της τροφοδοσίας ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη τη χώρα και άνοιξε τις προοπτικές για τα εγκαίνια περιφερειακών έργων διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Πρόεδρος El-Sisi τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης της κοινής συνεργασίας με τον ελληνικό Όμιλο για την παραγωγή και τη μετάδοση καθαρής ενέργειας. Μία συνεργασία που δεν εξυπηρετεί μόνο την Αίγυπτο και την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη και την Αφρική, εδραιώνοντας τη θέση της Αιγύπτου ως περιφερειακού κόμβου για το εμπόριο όλων των μορφών ενέργειας.

Επιστροφή σε ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ